Bu Yönetmeliğin amacı; 28/7/2016 tarihli ve 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununa aykırı bir şekilde izinsiz çalıştığı tespit edilen ve sınır dışı edilmek üzere il göç idaresi müdürlüğüne bildirilen yabancılar ile varsa bu yabancıların eş ve çocuklarının konaklama giderlerinin, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafların ve gerektiğinde sağlık harcamalarının İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden karşılandığı hallerde bu tutarların işveren veya işveren vekilinden tahsiline ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

23 Temmuz 2025 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32964

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığından:

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; 28/7/2016 tarihli ve 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununa aykırı bir şekilde izinsiz çalıştığı tespit edilen ve sınır dışı edilmek üzere il göç idaresi müdürlüğüne bildirilen yabancılar ile varsa bu yabancıların eş ve çocuklarının konaklama giderlerinin, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafların ve gerektiğinde sağlık harcamalarının İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden karşılandığı hallerde bu tutarların işveren veya işveren vekilinden tahsiline ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, 6735 sayılı Kanuna aykırı bir şekilde izinsiz çalıştığı tespit edilerek il göç idaresi müdürlüğüne bildirilen yabancılardan haklarında sınır dışı etme kararı alınanları, bu yabancıları izinsiz çalıştıran işveren ve işveren vekilini, anılan yabancıların varsa eş ve çocuklarını ve bu kişiler için Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden yapılan ve yabancıdan tahsil edilemeyen masrafları kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 60 ıncı maddesinin altıncı fıkrası ile 6735 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmeliğin uygulamasında;

a) Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,

b) Başkanlık: İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığını,

c) Çalışma izni: Bakanlıkça resmî bir belge şeklinde düzenlenen ve geçerlilik süresi içinde yabancıya Türkiye’de çalışma ve ikamet hakkı veren izni,

ç) Çalışma izni muafiyeti: Bakanlıkça resmî bir belge şeklinde düzenlenen ve geçerlilik süresi içinde yabancıya Türkiye’de çalışma izni almaksızın çalışma ve ikamet hakkı veren muafiyeti,

d) İl müdürlüğü: Türkiye İş Kurumu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünü,

e) İl müdürü: Türkiye İş Kurumu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürünü,

f) İşveren: Yabancı çalıştıran gerçek veya tüzel kişiyi yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşları,

g) İşveren vekili: İşveren adına ve hesabına, işin veya görülen hizmetin bütününün yönetim görevini yapan kimseyi,

ğ) İzinsiz çalışma: 6735 sayılı Kanun kapsamında Türkiye’de çalışması izne tabi olan yabancıların Bakanlıktan izin almadan yaptıkları çalışmayı,

h) Yabancı: Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişiyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Çalışma İzni

Çalışma izni ile çalışma izni muafiyetinde yetki ve yükümlülük

MADDE 5- (1) Çalışma izni ve çalışma izni muafiyeti, 6735 sayılı Kanun hükümlerine göre belirlenen uluslararası işgücü politikası esas alınarak Bakanlıkça verilir.

(2) 6735 sayılı Kanun kapsamında yer alan yabancıların çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti olmaksızın Türkiye’de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasaktır.

(3) Diğer kanunlarda ya da Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar veya uluslararası sözleşmelerde çalışma izni almadan çalışabileceği belirtilen yabancılar, 6735 sayılı Kanuna göre çalışma izni almadan çalışabilir veya çalıştırılabilir.

(4) 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamında olanların çalışma hakkı saklıdır.

İzinsiz çalışan yabancılar hakkında yapılacak iş ve işlemler

MADDE 6- (1) 6735 sayılı Kanun gereğince yapılacak teftiş, denetim ve soruşturmalar, uygulamakla yükümlü olunan mevzuatın teftiş, denetim ve soruşturma hükümlerine göre yapılır ve bu hükümlere göre Bakanlıkça gerekli idari iş ve işlemler yürütülür.

(2) Kamu idarelerinin denetim elemanları ile kolluk kuvvetlerinin, kendi mevzuatı gereğince işyerlerinde yapacakları her türlü denetim, inceleme ve kontrol sırasında yabancı çalıştıran işverenler ile yabancıların 6735 sayılı Kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmediklerini tespit etmeleri hâlinde, durum il müdürlüğüne bildirilir.

(3) Birinci fıkraya göre yapılan denetimler ve ikinci fıkraya göre yapılan bildirimler üzerine, gönderilen tutanaklara ve denetim raporlarına göre, 6735 sayılı Kanunda yer alan idari yaptırımlar il müdürü tarafından uygulanır.

(4) İzinsiz çalıştığı tespit edilen yabancılar ve bunların işverenine ilişkin bilgiler il müdürlüklerince kolluk birimlerine bildirilir. Kolluk birimlerince izinsiz çalışma sebebiyle haklarında işlem yapılan yabancılar, ilgili mevzuat hükümlerince sınır dışı etmeye ilişkin iş ve işlemlerin tesis edilebilmesi amacıyla il göç idaresi müdürlüklerine teslim edilir.

(5) Yabancı hakkında idari tedbirlerin alınabilmesi amacıyla, izinsiz çalışan yabancılara ilişkin il müdürlüğü tarafından il göç idaresi müdürlüğüne de yazılı bildirimde bulunulur. Bildirimde, tespit edilen işveren veya vekiline ilişkin kimlik bilgilerine, vergi kimlik numarasına ve bağlı bulunan vergi dairesine ilişkin bilgilere de yer verilir.

(6) Yabancıların haklarında alınan sınır dışı etme kararı ile bu kararın alınmasından itibaren yabancıların sınır dışı edilmesine kadar geçecek süre zarfında bu Yönetmelik kapsamında Başkanlık tarafından yapılacak harcamaların işveren veya işveren vekilinden 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre zamanında ödenmeyen tutarların tahsil edileceği hususları, işverene veya işveren vekiline il göç idaresi müdürlüğü tarafından tebliğ edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınır Dışı Etme Kararının İcrası ve Tahsilat İşlemleri

Sınır dışı etme kararının icrası ve tahsilat işlemleri

MADDE 7- (1) 6458 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi uyarınca haklarında sınır dışı etme kararı alınan yabancıların çıkış işlemleri ivedilikle ve öncelikle gerçekleştirilir.

(2) Birinci fıkra kapsamındaki yabancılar hakkında Başkanlık tarafından yapılan iş ve işlemlerin;

a) Geri gönderme merkezlerinden yürütülmesi halinde, bu süre zarfında yabancıların konaklama giderleri, ülkelerine dönmeleri için gerekli masraflar ve gerektiğinde yapılan sağlık harcamaları,

b) Geri gönderme merkezleri dışından yürütülmesi halinde, ülkelerine dönmeleri için yapılan masraflar,

6183 sayılı Kanun uyarınca işveren veya işveren vekilinden tahsil edilir.

(3) İl göç idaresi müdürlüğü tarafından, işveren veya işveren vekiline, izinsiz çalışan yabancı ve varsa eş ve çocukları için ikinci fıkra kapsamında Başkanlık bütçesinden yapılan ve yabancıdan tahsil edilemeyen gider, masraf ve harcamaların bir aylık ödeme süresi içinde ilgili muhasebe birimine ödenmesi gerektiği yazılı tebligat ile bildirilir.

(4) Bu tutarların süresi içinde ödenmemesi halinde 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsili amacıyla, söz konusu tebligatın bir örneği ile işveren veya işveren vekilinin adı, soyadı veya ünvanı, T.C. kimlik numarası/yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, tahsili istenen tutar ve yazının karşı tarafa tebliğ edildiği tarihe dair bilgiyi içeren yazı, il göç idaresi müdürlüğü tarafından işveren veya işveren vekilinin gelir ya da kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğüne gönderilir.

(5) İkinci fıkranın (a) bendinde yer alan konaklamaya ilişkin masraflar, geri gönderme merkezinde barındırmanın günlük maliyeti, Başkanlıkça her mali yılbaşında maktu bir tutar şeklinde belirlenir.

(6) Başkanlık tarafından yabancıların en fazla üç aylık idari gözetimi süresince katlanılan maliyetler işveren veya işveren vekilinden tahsil edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Bilgilerin paylaşılması

MADDE 8- (1) Bu Yönetmelik kapsamında gerçekleştirilen iş ve işlemlere ilişkin bilgi paylaşımı, Bakanlık ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan veri paylaşım protokolü kapsamında yapılır.

Yürürlük

MADDE 9- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 10- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile İçişleri Bakanı birlikte yürütür.